• 11 december 2013
  • #Kennis

Even voorstellen
TYPO3 Neos

Als open-source CMS maakt TYPO3 continu ontwikkelingen door. Het laatste nieuws is de release van TYPO3 Neos, een nieuwe tak in de boom van TYPO3 systemen.

HUH? NEOS?

Het was veel gebruikers al opgevallen: TYPO3 sprong van versie 4.5 naar 6.1 en leek daarbij versie 5 helemaal over te slaan. Daar zat echter meer achter. Tijdens het ontwikkelproces van TYPO3 versie 4 naar versie 5 sloeg het ontwerp een compleet nieuwe richting in. Daarom werd besloten om TYPO3 versie 5 buiten de normale nummering te zetten. Deze versie kennen we nu als TYPO3 Neos. En het ‘reguliere’ TYPO3 CMS wordt verder ontwikkeld onder versie 6.2.

WYSIWYG to the max

TYPO3 Neos is vooral anders door de manier waarop webredacteuren de content plaatsen en beheren. Zo is het met Neos mogelijk een complete website geheel via de front-end te beheren. Het ‘What You See Is What You Get’ principe is met Neos dus naar het hoogste niveau getild. Uniek in de wereldwijde CMS markt. Bovendien zijn zoekmachineoptimalisatie en responsive design beter in de basis van Neos zelf verwerkt. Optimaliseren is daardoor een fluitje van een cent geworden. De nieuwe werkwijze van Neos maakt het vooral voor kleine redacties veel makkelijker om veel content snel te plaatsen en te beheren.

Eigenzinnig CMS

Toch is het niet voor niets dat Neos een zijtak van de TYPO3-familie is geworden. Neos is op een aantal vlakken namelijk best eigenzinnig. Zo is het in Neos bijvoorbeeld niet mogelijk om content te importeren uit andere versies van het TYPO3 CMS. Bovendien is er (nog) geen meertaligheid of zoekfunctionaliteit. Neos legt de focus meer op algemene content. Voor allerlei specifieke toepassingen is TYPO3 6.2 geschikter, met name voor grote redacties met verschillende redacteuren.

En nu?

Neos is in ieder geval een voorloper in de wereld van content management systemen. Toonaangevende blogger Deane Barker van techblog gadgetopia.com zei over Neos:

I think this next version of TYPO3 is going to do the entire industry a favor.

Het is nu afwachten hoe het draagvlak van Neos zich zal ontwikkelen. De support van de (ontwikkelaars)community is voor een open-source platform zoals Neos namelijk doorslaggevend. In ieder geval heeft TYPO3 Neos de lat flink hoog gelegd en biedt zij tal van interessante vernieuwingen om in de gaten te houden!

Let’s connect

We hebben altijd zin in nieuwe en uitdagende projecten. We gaan graag met je in gesprek!